fredag 28. juni 2013

Månedens faktapille - bagasje

Nå er det snart ferietid, og det kan være lurt å tenke seg om når man skal pakke bagasjen. Spesielt om man skal ut å fly.


Himmel. Der man flyr.

Månedens faktapille er enkel og grei: Det finnes en velegnet nettside som  er fin å ty til om man lurer på hva som aksepteres som håndbagasje på flyturen: Oslo Lufthavn

Jeg personlig er mest begeistret for underpunktene 7 og 8, under hovedpunket væsker:

7) Hvilke matvarer er tillatt å ha med i håndbagasjen?

Eksempler på mat som er tillatt: frukt, hele egg, kokosnøtt, kakebunn, kjeks, kjøtt, brunost.

8) Kan jeg ta med kake?

Tørre kaker er uproblematisk. Kaker som inneholder krem er ikke tillatt.


Så lenge jeg kan ta denne med meg på flyet... 



Neihei, sjokoladeglasur er IKKE det samme som krem!

..så er det helt uproblematisk at disse må bli igjen hjemme.




Men jeg lurer litt på om man får ta med en bowlingball i vesken? Den fyller jo den samme funksjonen som en kokosnøtt-  et potensielt og effektivt slagvåpen mot irriterende medpassasjerer. Jeg nekter å tro at noen tar med seg en kokosnøtt om bord utelukkende for å tilfredsstille snacksbehov som måtte dukke opp underveis...




Men jeg håper i grunn at jeg får gleden av å overvære en stakkar som på 10.000 fot ønsker å forfriske seg med litt deilig kokosmelk- rett fra nøtten. Vi snakker ikke om den enkleste formen for turmat her! Men vi snakker muligens om den mest underholdende formen...


søndag 23. juni 2013

Ulve-egg

Nydelig søndag. Våkne helt av seg selv. Fordi man er uthvilt. Se ut av vindu. Like det man ser. Fint der ute. Men ikke så fint at det stikker i samvittigheten over at klokken strengt tatt ikke viser morgen lenger. Ta på seg den styggfineste kjolen man eier. Den som er så myk og behagelig at man føler seg både fin og glad. Uavhengig av hva nebbete speil prøver å fortelle. 

Gå barfot ut i bakhage. Med blikket løftet oppover. Blå himmel og skyer som nesten overbeviser deg om at de kan la seg hoppe på. Om man bare vil det nok. Om man bare hopper fort nok videre til neste..

Kjenne at solen varmer. Vite at dagen ligger åpen. Ingen planer, ingen forventninger. Le litt av at dagen så langt er mistenkelig lik sangtekst av Bob Marley. Rise up this mornin', Smile with the risin' sun, Three little birds, Each by my doorstep.

Takket være fabelaktige naboer er bakhage faktisk befolket av tre små fugler. Tre høner. Lykke. Bo i by, men kunne hente ferske egg fra hagen! Man må jo bare føle takknemlighet for slikt..



Søndag formiddag og ferske egg. Og følelsen av å ha vært på slang. Spennende idyll. Spesielt med tanke på at eggene kan ha blitt lagt av hønen med den velklingende navnet Ulv.



Ta seg tid til å filosofere litt sammen med Ulv. Ta til etterretning deler av samtalen. Og tilslutt, og med glede, konkludere med at tilværelsen faktisk er så fin som den føles. I hvert fall akkurat nå. Og det er i seg selv nok til å gjøre en dag utmerket!


Det er kanskje ulve-egg, men de er likevel sjarmerende små. Tre egg på en skive. Dekandent!



mandag 17. juni 2013

Inn i granskauen

Her kommer et liten oppskrift på noe som er enkelt, men likevel litt spennende å lage: granskuddgelè!

Om du en dag er ute og går..



..og plutselig lar blikket hvile på et grantre, med friske, vårgrønne skudd- ikke la hendene hvile, men røsk med deg så mange skudd du gidder.



Du kan gjerne kjøre stil, og samle og oppbevare skuddene i en lekker hundepose... Den vakre, svarte plasten fremhever nemlig den syrlige gløden i granskuddene:


Knip av de friske skuddene ytterst på grenene. Det er en enkel og merkelig tilfredsstillende syssel. Fint vær vil selvsagt også bidra til å øke engasjementet.

Husk likevel å sette av tid til å inspisere og klatre på store steiner.



Vel hjemme er det på tide å begynne på selve kokkeleringen:
 



Skyll fangsten godt i kaldt vann, legg i gryte og dekk med vann + 1 cm over. Kok i ca 20- 30 minutter.

Sil av og mål opp væsken. På dette stadiet er ikke materien like vakker som tidligere, og da er det bra at man kan hente frem det mentale bildet av vakker råvare i hundepose...



Aaanyhow: Tilsett 0,5 kg- 1,0 kg sukker per liter væske, og rør til alt sukkeret er oppløst, mens det hele gis et oppkok. For litt friskhet tilsett litt sitronsaft.

Jada, jeg har bildet av det også. Fortvil ikke.



Nå nærmer vi oss slutten. Eller for å si det slik, her rundet jeg av. Og helte det hele på steriliserte syltetøyglass. Og jeg frydet meg av hele mitt hjerte. Plasserte glass med herlighet i kjøleskap og ventet tålmodig på smaksrik opplevelse.




Den opplevelsen kom først myyye senere. For granguffen ville jo for søren ikke stivne. Ikke mye gelèaktig over det, nei.. Men jeg kokte det opp igjen, og tilsatte Certo- og da, mine damer og herrer, ble det fart i sakene.

Så, for å gjøre det enklere for potensielt interesserte, anbefaler jeg oppskriften på nettsiden nyttevekster - som også var mitt utgangspunkt. (Hadde jeg oppriktig villet gjøre det enklere for andre, hadde jeg selvsagt linket til den siden langt tidligere i innlegget mitt, men hva skulle jeg da gjort med alle bildene og ordene mine!?)

Uansett- jeg anbefaler dette lille prosjektet. Enkelt, kjekt og godt! Slik en fin juni-opplevelse gjerne kan være...


tirsdag 11. juni 2013

Et passende prosjekt

i anledning dagens jubileum?



I dag er det 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. Noe å tenke på...

(Oppskrift finner du på Etsy.)

søndag 9. juni 2013

Godt med alt som er gjort....

Det er en deilig følelse... den følelsen man oppnår idet man endelig iverksetter planer man har hatt lenge.

Helt fra jeg ble mor første gang, har jeg hatt mentale bilder av meg og avkommet som sammen tilbereder de herligste måltider. Når barnet får være med i prosessen vil nemlig maten fremstå langt mer forlokkende og smakfull. Sammen skulle vi planlegge dagens måltid, behandle råvarer med varsomhet og omtanke- og i harmonisk samstemthet trylle frem lekre, sunne og barnevennlige retter.

Men dette skulle selvsagt skje uten press og stress. Jeg ville naturlig nok begynne rolig, med alderstilpasset vanskelighetsgrad. Og på dager da lillegullet kanskje ikke hadde den største appetitten ville jeg med lek og humor tilberede herlige små overraskelser, små uventede matgaver, som utvilsomt ville lokke frem både smil, latter og matlyst igjen.

Etter å ha sett utallige reportasjer og råd omkring emnet mat og barn, var det en ting som tidlig utpekte seg; Mat kuttet i artige former. Jepp! Jeg var skjebnebestemt til å bli en mor som med største selvfølge evnet å forvandle kjedelige grønnsaker til ærefryktinngytende Disneyklassikere... Helt sikkert.

Så ble barnet født.

Så gikk det nesten 13 år.

Så kom endelig dagen. Dagen da jeg prøvde å tvinge det stakkars barnet til å fullføre visjonen min, om meg selv. Gutten kunne ikke brydd seg mindre.

Men heldigvis fikk jeg leve ut drømmen gjennom mitt andre barn. Som syntes det var helt greit å lage figurer i fiskepuddingen. Men ikke særlig mer enn helt greit.





En drøm går i oppfyllelse...?

Ingen i familien var videre begeistret for dagens middag...

Men eldstegutt syntes det var gøy å legge effekter på bildet. Og det er jo noe...